Blog

Zoeken

|
Telefoon: 0657033128

In Wendigo eindigt hoofdpersoon Boris na een avondje stappen in een plas bloed. De daders laten hem voor dood achter. Hulp komt uit onverwachte hoek. De Wendigo, een mytisch wezen, die aan Boris verschijnt, geeft hem de kans om zich te wreken. Maar tegen welke prijs? Wendigo is een spannende novelle die ondanks een simpel plot toch gelaagd aanvoelt dankzij een rond hoofdpersonage en het centrale thema.

Bij een novelle kun je geen complex plot, meerdere gelaagde thema’s en allerlei bijpersonages verwachten. Het vraagt dan ook wat van een auteur om met een goed uitgewerkt centraal thema te komen en een hoofdpersoon die een ontwikkeling doormaakt. Mark Groenen weet met Wendigo precies dat doel te bereiken in nog geen 150 pagina’s.

Het plot en thema zijn niet heel bijzonder. De hoofdpersoon wil wraak nemen op drugsdealers die hem zijn leven ontnemen en uiteindelijk vraagt de hoofdpersoon zich natuurlijk af of wraak nemen loont. Juist de toevoeging van het mythisch wezen van de Wendigo geeft dit boekje een bijzondere bovennatuurlijke draai waardoor het boven het clichématige uitstijgt. Ook de drugsdealers lijken op het eerste gezicht oppervlakkig, maar Groenen weet dit op te lossen door het personage Raoul met zijn geweten te laten worstelen.

Minder aan deze novelle was de spanningsboog. Het verhaal was spannend op de momenten dat je het verwachtte, maar ebde weg op de momenten ertussenin. Ook werd de spanning soms afgezwakt doordat de auteur na een spannende scène nog eens ging uitleggen wat er precies was gebeurd, terwijl we dat als lezer wel snappen. Zo had ik bijvoorbeeld wel door dat een personage gekidnapt was en hoefde ik niet precies te weten hoe en wat.

Het verhaal kwam daarbij traag op gang voor een novelle. Er werd redelijk wat aandacht besteed aan ‘gewone’ zaken. Met de dakloze man op het station had de auteur nog meer kunnen doen omtrent spanningsopbouw. Dat Boris de man daar opmerkte was duidelijk een red flag, zo blijkt later in het verhaal, en daar had de auteur een kans laten liggen om vroegtijdig een spanningsboog in te zetten.

Het boek is naast paperback beschikbaar als e-book en luisterboek. Steun je boekhandel, koop lokaal, of koop via de uitgever.