Blog

Zoeken

facebook_page_plugin

|
06 570 33 128

In Branco & Julia vinden de twee personages oude foto’s van een onbekende Française genaamd Yvette op de Portugese vlooienmarkt ‘de Feira’. De foto’s inspireren hen niet alleen tot een zoektocht naar de identiteit van Yvette, maar vooral tot een zoektocht naar betekenis en geluk in hun eigen leven. Hierdoor biedt de roman de lezer niet alleen een vlot geschreven verhaal met een interessant thema, maar ook een boodschap om over te na te denken. De personages en de schrijfstijl hebben mij zeker weten te boeien, maar helaas heeft de roman ondanks zijn boodschap geen blijvende indruk achtergelaten.

In mijn blog over racisme en uitsluiting in literatuur gaf ik aan dat ik mij geroepen voelde om Normale Mensen van Sally Rooney door alle controverse eens te gaan lezen. Het is namelijk geen boek dat ik vanuit mezelf zomaar zou oppakken. Ik moet zeggen dat ik het boek daarbij, ironisch genoeg, minstens tien keer heb weggelegd en dat het een worsteling was om door te komen. Tijdens het lezen dacht ik elke keer: waar gáát dit boek nu eigenlijk over?

In het eerste nummer van Schrijven Magazine van 2022 (jaargang 26), geeft redacteur Peter de Rijk tips over hoe details en metaforen je verhalen kunnen verrijken. “Leren observeren”, is de titel, en vooral 'het kijken' staat daarin centraal. ‘Waar het kijken bij een schilder, tekenaar of beeldhouwer vanzelfsprekend lijkt,’ schrijft De Rijk, ‘verwacht je dat het bij een schrijver of dichter minder belangrijk is’. Observatie en aandacht voor de juiste woordkeuze en details zijn volgens De Rijk enorm belangrijk voor een schrijver. In deze blog laat ik zien hoe een thesaurus daarbij kan helpen.