Blog

Zoeken

|
Telefoon: 0657033128
Jouw spel, mijn regels van Alice Bakker

In het inmiddels derde jeugdboek van Alice Bakker begeleidt hoofdpersoon Milou een kinderkamp op Vlieland. Het is een stage waar ze tegen opziet. Als tegenspeelster Joyce gemeen doet en de elfjarige Vince verdwijnt, is dat het toppunt. De roman kan zowel jong en oud aanspreken, maar heeft wel een plot dat nogal verwarrend is.

In de roman volg je verschillende personages. De eerste helft van het boek volg je als lezer voornamelijk Milou, daarna ook nog eens Joyce en Vince. Verwarrend zijn de perspectieven van de volwassenen die naarmate het boek vordert zorgen dat de aandacht steeds minder gevestigd is op Milou. De achterplat schept verwachtingen waar niet aan wordt voldaan, zoals het gemene spel dat Joyce speelt met de combinatie van de verdwijning van Vince. De titel ‘Jouw spel, mijn regels’ vind ik daarom dan ook niet echt passend bij het verhaal, omdat het mijns inziens daar niet om lijkt te draaien.

Steeds meer lijkt het boek namelijk te draaien om de liefdesperikelen van de volwassenen rondom het personage Richard en of hij al dan wel of niet de biologische vader is van Milou. Voor mij als lezer was dit verwarrend, omdat ik verwachtte een jeugdboek te lezen dat ik voornamelijk zou volgen vanuit het personage Milou. Maar steeds meer leek het jeugdboek in een thriller voor volwassenen te veranderen.

Opvallend aan de scheiding tussen de perspectieven van de jongeren en de volwassenen, is dat de schrijfstijl ook aansluit bij de perspectieven en dus ook een meer jeugdig of volwassen publiek bedient. Dat ik absoluut een plus, lijkt mij, al is het daardoor wel verwarrend voor welk publiek dit boek nu daadwerkelijk geschreven is. Ik zou het daarom ook niet zo snel aanraden aan, bijvoorbeeld, mijn nichtje, omdat ik de verhaallijn en de schrijfstijl niet consequent genoeg vind.

Ik zou het boek dan ook meer aanraden aan volwassenen die van Young Adult houden en zich niet zo snel storen aan een schrijfstijl die jongeren aanspreekt. Het boek is leuk en vlot geschreven en ik denk wel degelijk dat het lezers aanspreekt die wat meer moeite hebben met lezen. Niet alleen vanwege het taalgebruik, maar ook vanwege de kortere hoofdstukken en prettige lay-out.

Het boek is te koop bij Godijn Publishing en natuurlijk bij de lokale/online boekwinkel.